Wereld TOS Dag (WTD) 2022

overzicht filmpje van de dag: overzicht filmpje WTD 2022

Verslag Wereld TOS Dag 2022

Op vrijdag 14 oktober 2022 was het Wereld TOS Dag. Dit werd gevierd doormiddel van een week lang allemaal mooie activiteiten. SamenTrOtS trok gezamenlijk op met de FOSS. in samenwerking meet Auris en Kentalis hebben we op 5 plaatsen een ErvaarTOS circuit neer gezet. Deze werden gezellig druk bezocht door vooral ouders die meer wilde weten over hoe het is om een TOS te hebben.  Aan de hand van opdrachten Ervaarde ze hoe het kan zijn om een TOS te hebben. en hierbij liepen ook ervaringsdeskundigen rond die de vragen die de ouders hadden beantwoorden. Het waren zeer geslaagde bijeenkomsten.

Als afsluiting van deze mooie week gingen we naar de dierenpark Amersfoort. Ook in de voorbereiding hiervan heeft SamenTrOtS een belangrijke rol vervult. We hebben samen met andere vanuit de gehele doelgroep hard gewerkt om deze dag neer te kunnen zetten. en al zeg ik het zelf het was voor mij betreft echt een geslaagde dag. waar ruim 800 gasten op af kwamen en waar meer dan 100 vrijwilligers aan mee hebben gewerkt.  Er zijn mooie verhalen gedeeld met elkaar en mooi dingen onthuld zo waren twee documentaires, TOS portretten en een website Alles Over TOS voor het eerst te zien. maar ook kon je spreken met ervaringsdeskundigen en met mensen vanuit het werkveld. kortom je kon in gesprek met de gehele doelgroep. maar als je al die gesprekken zat was kon je ook lekker naar buiten om al die mooie dieren te zien. en kon je ook even terug in de tijd om de dino’s te bekijken.  op naar volgende jaar.

Los over TOS – doe mee aan de campagne Wereld TOS Dag 2022

Op 14 oktober 2022 is het Wereld TOS Dag. In de week van 10 tot en met 15 oktober wordt in Nederland (en internationaal) aandacht gevraagd voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) met verschillende activiteiten. En dat is hard nodig, want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS.

 

 

 

 

 

 

Over TOS
TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. TOS uit zich bij iedereen anders en gaat niet over als je volwassen wordt. In Nederland hebben ongeveer 266.000 kinderen en jongeren TOS (ongeveer 5%). In de hersenen van deze kinderen, jongeren en volwassenen wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben daarom veel moeite met uiten en begrijpen van taal. Met extra hulp kun je ook met TOS vaak goed meedoen in de samenleving.

Campagne ‘Los over TOS’
Met een landelijke campagne en een  Wereld TOS Dag evenement gaan we in oktober ‘Los over TOS’. Met  de campagne vragen we aandacht voor iedereen die TOS heeft, want zij horen erbij in de samenleving. Ze verdienen een plek waar ze hun stem letterlijk en figuurlijk kunnen laten horen. Daarom staat 10 t/m 15 oktober in het teken van TOS en worden er op verschillende plekken in het land activiteiten georganiseerd. Met als afsluiter een Wereld TOS Dag in Dierenpark Amersfoort op zaterdag 15 oktober!

Meer informatie over de activiteiten en het evenement in Dierenpark Amersfoort vind je op www.wereldtosdag.nl

Doe je mee? (intranet)
Graag! Want we willen  samen meer bekendheid te geven aan TOS, daarom gaan we  Los over TOS. En alle beetjes helpen om dat te bereiken. De komende weken wordt er via social media en pers al veel informatie gedeeld over TOS. Wat kun jij doen? Organiseer in de week van 10-15 oktober een activiteit of doe een leuke actie en meld deze aan op  www.wereldtosdag.nl/ik-wil-meedoen/. Deel ook via je eigen netwerk en informeer/betrek je collega’s! Denk groot, begin klein!

Ter inspiratie een paar voorbeelden:

  • Hang de TOS vlag uit en/of beplak de ramen met het WTD logo! (vlaggen bestellen via eigen communicatieadviseur of contactpersoon)
  • Doe een TOS-ontbijt met tosti’s.
  • Vertoon een documentaire of film over TOS.
  • Houd een inspiratielunch met het verhaal van een ervaringsdeskundige.
  • Regel een lezing van een auteur van een boek over TOS.
  • Laat een auteur voorlezen uit een boek over TOS aan kinderen
  • Doe een ‘Ervaar TOS’-circuit voor lokale politici.
  • Deel MenTOS uit.
  • Organiseer een TOS-ouder café.
  • Nodig iedereen met een TOS (en familie) uit voor het evenement op zaterdag 15 oktober!

 

Afsluiting Wereld TOS Dag op 15 oktober in Dierenpark Amersfoort (intranet)
Op zaterdag 15 oktober sluiten we de week af met een dag in Dierenpark Amersfoort voor iedereen met een TOS en familie (of relaties). Het programma staat de hele dag in het teken van TOS en het beleven van een leuke dag in de dierentuin. Hiervoor zijn kaartjes met korting geregeld! Deel onderstaande link met ouders van onze leerlingen (of andere TOS relaties) om met korting een toffe TOS dag in de dierentuin te beleven!

De volgende pagina kan gedeeld worden (alle informatie is daar beschikbaar): https://wereldtosdag.nl/campagne/ Bestellen van de kaartjes (met korting) gaat via de website van het dierenpark. Klik op de knop ‘Vroegboekkorting’ en gebruik hierbij de code WTDDPA2022. Wees er snel bij, want OP=OP!

Dagprogramma ‘Los over TOS’ – zaterdag 15 oktober 2022
Dierenpark Amersfoort: aanvang 09.30 uur – afsluiting 16.45 uur

Op zaterdag 15 oktober staat Dierenpark Amersfoort in het teken van de Wereld TOS Dag! Het wordt een beregezellige en inspirerende dag  met activiteiten voor volwassenen en kinderen. De dierentuin gaat om 09.00 uur open en iedereen is vanaf 09.30 uur van harte welkom bij de grote zaal voor een centrale opening van de dag. Laat je meenemen door muziek, sprekers en diverse TOS ervaringen!

Voor de kinderen (met ouders/verzorgers)
Alle kinderen worden deze dag benoemd tot TOS speurneuzen! Bij binnenkomst ontvang je een tasje met een speurtocht door de dierentuin. Weten jullie het juiste antwoord te ontrafelen? Dan maak je kans op een leuke prijs! Op de foto met je favoriete (knuffel)dier? Zelf geschminkt worden tot een mooi portret of zelf een kleurplaat kleuren? Dat kan in de grote zaal op het park. Ook leuk, de rondleiding door de dierentuin onder begeleiding van een gids!

Voor de volwassenen en professionals
Organisaties en vrijwilligers staan klaar om los te gaan over TOS! Je kan in gesprek met ervaringsdeskundigen en organisaties (Meet & Greet) en natuurlijk zelf eigen ervaringen delen. Tijdens de dag kun je documentaires en filmpjes (TOS portretten) zien en wordt er een nieuwe TOS website ‘Alles over TOS’ gelanceerd. Vergeet niet mee te doen met de speurtocht van de kinderen, want we verwachten iedereen bij de prijsuitreiking aan het einde van de dag!

Programma en tijden

09.30 uur → Inloop op het terras van de grote zaal
Iedereen is van harte welkom op het terras van de grote zaal. Geniet van de muzikale begeleiding en vermaak voor de kinderen!

10.30 uur →   Centrale opening van de dag ‘Los over TOS’
Yvonne van Duin en Julia Spaan (ervaringsdeskundige TOS) openen de dag. Zij vertellen iets over Wereld TOS Dag, het belang van meer bekendheid rondom TOS en zetten daarbij een aantal kinderen in het zonnetje.

11.00 uur → Première documentaire ‘Kinderen van  weinig woorden’

(wordt vaker op de dag herhaald)

De documentaire ‘Kinderen van weinig woorden’ vertelt een ontroerend verhaal over Jurre en zijn zus Jikke. Op het oog twee gewone tieners die naar school gaan, een bijbaantje hebben en sporten. Maar dit is voor hen niet vanzelfsprekend, want Jikke en Jurre hebben een taalontwikkelingsstoornis. Zij kunnen zich moeilijk met woorden uiten en begrijpen vaak niet wat mensen tegen hen zeggen. Hoe is het om op te groeien als taal niet                    vanzelfsprekend is?

 Samenvatting documentaire ‘De onzichtbare wereld die TOS heet’

(wordt vaker op de dag herhaald)

In de documentaire gaat een moeder op zoek naar de juiste behandeling voor haar zoon  Logan; een jongen met het vermoeden van een TOS. Van misdiagnose tot toekomstbeeld. Waarom is deze stoornis zo onzichtbaar, wordt TOS vaak verward met ASS en hoe komt het dat kinderen met TOS zich anders ontwikkelen?

11:00 → Start rondleiding met een gids door de dierentuin (ronde 1, duur 1,5 uur)

 11.20 uur → Meet & Greet (ronde 1)

Ontmoet ervaringsdeskundigen en organisaties die alles weten over TOS. Ga in gesprek, stel je vragen en deel eigen ervaringen! Deze Meet & Greet ronde is mogelijk tot 13.20   uur.

13.25 uur → Deelkracht – Lancering website Alles over TOS & TOS portretten

Officiële lancering Alles over TOS www.allesovertos.nl een nieuwe website met betrouwbare informatie over TOS voor ouders / verzorgers. Gevolgd door een aantal interessante TOS portretten die meer inzicht geven in de wereld van TOS.

14.10 uur → Meet & Greet

Ontmoet ervaringsdeskundigen en organisaties die alles weten over TOS. Ga in gesprek, stel je vragen en deel eigen ervaringen! Deze Meet & Greet ronde is mogelijk tot 16.10   uur.

14.15 uur → Start rondleiding met een gids door de dierentuin (ronde 2, duur 1,5 uur)

 16.15 uur →  Prijsuitreiking speurtocht

16.30 uur → Afsluiting van de dag

 

Partners van de Wereld TOS Dag in Nederland
De Nederlandse Wereld TOS Dag is een initiatief van ouders van kinderen met TOS en wordt van harte ondersteund door Bureau AudCom, Deelkracht, Fenac, FOSS, Koninklijke Auris Groep, Koninklijke Kentalis, NLVF, NSDSK, Pento, Radbout, SamenTrOtS, Siac, Siméa, SpraakSaam, Stichting TOS centraal, Stichting VierTaal en Vitus Zuid.

 

 

 

 

 

Er is en wordt nog steeds heel hard aan de Wereld TOS Dag 2022 gewerkt. Al wordt er steeds meer bekend. Zo gaan SamenTrOtS en de FOSS weer Ervaar en Beleef TOS aanbieden klik hier voor meer informatie Wereld TOS Dag week met de FOSS

en we sluiten af met een mooie gezamenlijke dag in Amersfoort. klijk hier voor meer informatie Afsluit dag van de Wereld TOS Dag

voor het gehele overzicht wat er allemaal te doen is klik hier Wereld TOS Dag

 

 

Er wordt hard gewerkt aan het organiseren van de Wereld TOS Dag. zodra er meer bekend is wat er gedaan gaat worden zetten we dat hier neer.

ik kan in nu melden dat de datum van de Wereld TOS Dag op vrijdag 14 oktober valt. maar omdat dit een vrijdag is dat iedereen naar zijn of haar werk en/of school moet is er besloten om het op de zaterdag 15 oktober te vieren .

Reserveer alvast de datum van 15 oktober in uw agenda.

http://www.wereldtosdag.nl

Organisatoren
De Nederlandse Wereld TOS Dag is een initiatief van ouders van kinderen met TOS en wordt van harte ondersteund door Koninklijke Kentalis, Koninklijke Auris Groep, Viertaal, Vitus Zuid, NSDSK, Pento, SpraakSaam, SamenTrOtS, FOSS en NVLF.