Wat is een TOS?

Wat is een TOS?

TOS of terwijl Taal Ontwikkeling Stoornis is dat er tijdens het aanleggen van de hersen iets niet helemaal zo is gegaan als het volgens het boekje zou moeten gaan. Daardoor is het veel  minder van zelfsprekend dat de taal op gang komt en aangeleerd kan worden. Doordat het p verschillende manier fout kan gaan b ij de aanleg, komt het ook op vele manieren tot uiting. Zo kan et zijn dat het spreken moeilijk gaat het verklanken van woorden en/of letters gaat dan niet zoals het hoort. Of juist dat je auditief het niet goed kan verwerken. Dat betekend dat het geluid wel goed binnen komt maar dat je hersenen het niet goed verwerken. Of alles wat daar tussen zit vaak zie je dat de grammatica niet op orde is en ook het lezen en schrijven dat daar problemen ondervonden wordt.

Het is niet zo dat deze mensen te weinig taal aanbod hebben gehad of te weinig hebben geoefend met taal. Maar het wil gewoon niet lukken om het aan te leren. Het is wel zo hoe eerder je begint met het extra begeleiden hoe minder rest verschijnselen er blijven.  Stel je voor dat er in het brein allemaal snelwegen zijn die je worden schat en taal productie, of wat je ziet begeleid naar je woordenschat kortom allemaal snel wegen in je brein maar die zijn continu in onderhoud of afgesloten. Waardoor je steeds in de file staat en/of b weggetjes moet nemen om bij je doel te komen. je begrijp dan gelijk dat het veel meer tijd en moeite kost om je doel te bereiken. Door veel training kun je wel manieren vinden om sneller en beter bij je doel te komen maar dan is er vaak het probleem dat je woorden in een laden kast is opgeslagen  waarvan de laden niet of niet soepel gaan. Zo kan het zijn dat de ene keer wel makkelijk bij je woorden kan komen en de andere keer helemaal niet.

Als je het bovenstaande stukje lees kun je al begrijpen dat er vaak frustratie om de hoek komt kijken en dat het maken en onderhouden van sociale contacten niet van zelf gaan. Hierdoor kan je snel geïsoleerd raken en ook je gevoel van eigenwaarden daalt dan snel. Vaak zie je vaal angst en lage zelfbeeld en vertrouwen terug bij deze groep. Wel kan er door de juiste aanpak en begeleiding hoop bereik worden en ontwikkeld de taal vakere langer door bij deze doel groep. Waardoor de problemen vaker vermindert worden na maten ze ouder worden. Al blijft er altijd wel rest verschijnselen achter. Dit verschilt heel erg van mens tot mens.